Reţetă pentru lungă vara fierbinte

By on August 2, 2012

După ce au suspendat Masterchef-ul pe motiv că n-a gătit pe gustul lor, constat că actuala putere insistă să ne facă să înghiţim întreaga lor reţeta, al cărei autor este-inca!- necunoscut.Unii îl dau bucătar şef cu două,trei stele pe Felix, alţii spun că reţetă a fost dictată de nişte bucătari cu stele Kremlin… Cum? nu sunt stele Kremlin, ci Michelin? Îmi veţi da dreptate când vedeţi ingredientele din reţeta asta şi gustul amar de dictatura pe care îl lasă în suflet şi în economie, îmi veţi da dreptate când simţiţi şi mirosul de gaz… şi, nu, nu s-a stins niciun ochi la aragaz, pur şi simplu aşa miroase….

În continuare, paşaportul sta pregătit, deşi mă gândeam azi că ar fi fost momentul ca să le putem spune în faţă, celor care au fost la referendum, vorbele marelui Winston Churchill, care, dacă îmi aduc bine aminte, a câştigat războiul şi apoi a pierdut alegerile ( adăugaţi după războiul, ” cu criza”, şi lucrurile vor semăna cu realitatea cotidiană…) : “Niciodată, atât de mulţi nu au datorat atât de mult, atâtor de puţini”(citat aproximativ, nu tendinţa de originalizare a unui plagiat!). Iată însă că Predescu & Co au reuşit să prelungească şederea interimarului la Cotroceni, pentru că acesta să-şi poată îndeplini misiunile legate de servicii şi, de ce nu, graţieri…

Scopul este acapararea spre absolutism a puterii de către trupă lui Felix & Hrebe, cu binecuvântarea lui Ilici şi Năstase, lucru care, evident, nu va mai menţine în stand-by cancelariile (şi banii investitorilor) din NATO şi, mai ales, suprastructurile europene şi fondurile acestora, fiindcă, nu-i aşa, ce rost are să investeşti sau să susţii o asemenea ţară?
Lukasenko ar fi invidios pentru spoiala de democraţie şi rezultatele fulminante ale furtului nostru electoral, Hitler s-ar minuna de forţă blitzkrieg-ului politic de pe 3-6 iulie, iar Stalin s-ar oftica rău pentru viteza epurărilor politice din administraţie, deşi ar zâmbi fericit pe sub mustaţa pentru cea mai bună interpretare a celebrei maxime : nu contează câţi votează, ci contează cine a organizat referendumul…

Poftim? N-a zis aşa? Revedeţi citatul, şi veţi vedea că exact asta a zis… Răposatul Heider, care reuşise să mânie Europa şi să o îndemne la boicot, doar cu un program politic cu o apartenenţă dubioasă, cred că se răsuceşte în mormânt aşa cum s-a răsucit în aer cu maşina înainte de moarte, furios că, iată câte se întâmplă în România, şi, totuşi, premierul, considerat autor-in ciuda renumelui de plagiator- a fost (doar) invitat la Bruxelles, la o mică urecheala …
Da, e adevărat, nu vom ajunge din urmă Coreea de Nord, nu îi vom face pe nord-coreeni să se simtă superiori nouă, însă chiar nu acesta este termenul de comparaţie la acre ar trebui să ne gândim… Nici măcar Spania lui Franco, nici Portugalia lui Salazar, care, economic, au dus-o bine merci, în ciuda dictaturii politice, şi pe care le aştept citate în curând ca exemple de urmat de către actuala putere…

Deşi noi, creatorii de valoare adăugată, ne-am dori, totuşi, că, în “concertul european” (mamă, de când n-am mai auzit locuţiunea asta!!) să nu cântăm fals, fiindcă dirijorul ne va pune rapid să tăcem şi să-i ascultăm pe ceilalţi, inclusiv pe vecinii de la Sud de Dunăre, ce viguros cânta, având vocalizele alimentate de fonduri europene şi de investiţii care au ocolit România USL-ista…

Şi, dacă politica şi politicienii se aseamănă mereu cu femeile uşoare, aşa mă gândesc şi eu la câteva reţete uşoare şi rapide, ştiut fiind că nimeni n-are prea mult timp şi chef să stea pe lângă cuptoare cu orele şi foarte mulţi dintre cei cu care am vorbit zilele astea nu mai au chef să deschidă televizorul, speriaţi de gândul : “Ce-or mai făcut ăştia, azi?”… Aşa că am fost în piaţă şi am luat porumb şi ciuperci… Or fi fost bio? sau eco? nu ştiu, însă porumbul l-am curăţat de pănuşi (va mai aduceţi aminte de practică agricolă?) şi am preparat pentru el un pic de unt (30 gr pentru 4 ştiuleţi medii) amestecat cu ierburi aromatice (busuioc, cimbru, mărar, toate tocate mărunt), cu sare, usturoi presat (sau zdrobit şi tocat), chimion spart…

Cu acest mestec omogenizat, am uns ştiuleţii de porumb şi i-am pus pe grătar, pentru câteva minute, până când boabele se coc, iar amestecul este bine absorbit…. Se pot servi fierbinţi sau reci, funcţie de gusturile fiecăruia,
Apoi, cu compoziţia clasică a unui aluat de clătite, însă cu puţin mai multă sare şi având înglobate câteva bobite de chimion sparte (eventual trecute mai întâi pentru 20 secunde prin tigaia încinsă), am făcut câteva foi, un pic mai groase.

Separat, am călit în unt cu un pic de ulei de măsline, aromatizate cu un căţel zdrobit de usturoi şi o rămurică de rozmarin(acestea nu se lăsă în umplutură, se scot la sfârşit), ciupercile împreună cu o ceapă mare, tăiată cubuleţe şi asezonate la final cu un pic de sare şi piper, eventual câţiva fulgi de chilli zdrobiţi sau măcinaţi, pentru cei cu gusturi picante…

Am rulat foile de clătite cu umplutură de ciuperci călite, le-am aşezat într-o tavă şi am râs peste ele cascaval-de preferat unul mai sărat, de oaie sau parmezan.
Am pus tava la cuptor pentru câteva minute la 200 grade, până când caşcavalul se aşează că o glazură… Apoi, le-am pus în farfurie şi le-am tăiat oblic, împodobindu-le cu un sos lejer de smântână cu verdeaţă sau ardei….

Rezultatele le vedeţi în fotografii şi pot fi o idee pentru musafiri pe nepusă masă sau o cină rapidă.

Vă doresc o zi bună, fără prosti, în general, dar mai ales pe şosele!

Acest articol a fost citit de 473 ori

Comentarii

comentarii

Angela Tocilă

About Angela Tocilă

Fondator politicstand.com, autor pe blogul propriu și pe platforma Evenimentului Zilei Hydepark și Vocile Dreptei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read previous post:
La mulți ani, măică Românie!

”…Dar când a venit iarna peste tine, a căzut o zăpadă grea şi te-a acoperit, iubito, şi ai murit aproape...

Close