Ce căuta dom’le, Barosso in Bulgaria!?

By on September 2, 2012

După o lungă perioadă în care n-am mai fost stăpânul bucătăriei mele, fie datorită vacanţei, fie fiindcă am avut-o pe mama în vizită, am revenit cu un nou comentariu în zona de catering politic în care Angela mi-a făcut loc să mă manifest. Am auzit deunăzi o declaraţie a domnului Barosso, acest basist nenorocit care a scăpat de schimbare sau suspendare doar pentru că Swoboda (într-o traducere aproximativă, cred că înseamnă “liberal” deși e șeful socialiștilor europeni, hahaha) nu gândește că Ponta : Bulgaria îndeplineşte criteriile de aderare la spaţiul Schengen. Punct. Despre România, nada… Nu am auzit pe nimeni din actuala Putere să fluiere şi să întrebe : Alo, domnu’ Barosso, cu noi ce aveți?

Și ce dacă am avut o lovitură de stat, reuşita 66%? Ce dacă, în câteva zile am şters cu buretele strădaniile de aproape 8 ani de a reforma statul şi de a face justiţia independentă? Ce dacă am ajuns să avem ca singure forţe de opoziție Comisia matale şi Ambasada SUA la Bucureşti? Hai domnu’ Barosso, nu te mai lua după Macovei, nu vezi ce ministru demn şi cinstit am adus noi la Justiţie, ce Doamna adevărată, ce ţinută intelectuală verticală, ce profesionist de marcă… Şi ce bine vorbeşte româneşte… Cum adică tocmai d-aia? Hai dom’le că ești basist, de-a dreptul…. O să te dăm noi la A3 să te foarfece Teologul Buzat, Asistatul Social şi Asistatul Maternal, ca pe Aspazia… Mai mult, şi doamna Redding, altă băsistă ne-a anunţat  că suntem sub supraveghere, mai ales pe domeniul Justiţiei… La asta, am auzit ceva de la MAE cu discriminare.

Vorbind totuși serios, îmi vine să scriu pe toate gardurile : unde am ajuns Doamne, dacă ne discriminează Europa în favoarea bulgarilor? Aveam și noi faliții noştri, vorbă lui nea Nae Caţavencu… Aşa, trebuie să ne rugăm să intre  odată Albania în UE, poate astfel scăpăm de ultimul loc din Europa, în care ne-au adus Brigada de Desant Politic a lui Felix şi Ilici…

Nu ştiu câţi dintre voi cunosc situaţia din Bulgaria aşa cum o cunosc cancelariile occidentale, eu pot să vă spun doar că la fiecare vizită pe care o fac acolo bilunar, mai aflu câte o poveste cu “picanterii” mafiote, întâmplata prin Sofia, Plovdiv, Varna, Shumen, cu vreo bombă prin vreun sediu de firma, vreun asasinat la semafor sau în faţa locuinţei, vreo mutilare de urechi sau degete sau vreo răpire de beizadea de milionar în euro… Evident, astea nu-i privesc decât pe cetăţenii posesori de Bentley, Ferrari, Jaguar sau mai multe Mercedes-uri/BMW-uri/Audi S8 deodată… Şi dacă europenii vechi ne consideră a fi sub vecinii noştri de la sud, a căror criminalitate organizată este atât de la vedere, vă daţi seama ce informaţii au despre noi şi cum ne văd? Nu degeaba partenerul de discuţii al domnilor de la MAI a denumit Guvernul României “Grup Infracţional Organizat”. Dacă nu mă înşel, aceasta este definiţia penală a Mafiei.

 Ok, (era să scriu OH=ocin harasho, în ton cu ce ne pregătesc actualii guvernanţi), bulgarii au o bucătărie excelentă, însă azi în semn de respect pentru vecinii care sunt deja în Schengen, vă voi spune cum prepar eu gulaşul unguresc. Inspirația mi-a venit fiindcă am fost de curând invitat de nişte prieteni din Budapesta la masa pe un vapor de pe Dunăre, evident, la ei în oraş.

Am obiceiul de a marina carnea, iar cea de vită are nevoie de un plus de savoare, cât şi de frăgezime, aşa că, o zi înainte de a prepara gulaşul, pun carnea de vită (vrăbioara, antricot, tăiată cubuleţe) într-o marinata făcută după regulă de bază : componenta acidă (în acest caz, oţet balsamic), componentă de savoare ( frăgezim cu un pic de tărie: whisky, tequilla sau palincă) şi componentă de asezonare ( sos de soia, sweet chilli, câteva boabe de coriandru sparte, mărar, cimbru, busuioc, după fantezia fiecăruia). Eu o las la marinat o noapte, în frigider.

 Apoi, pentru a putea lucra aşa cum trebuie, este necesar să ne organizăm corect : avem carnea tăiata în cubulețe (cam 600 gr pentru 4 porții), pe care o punem la călit în 3-4 linguri de ulei, tăiem în cubulețe ceapa și ardeii, pe care le călim împreună cu ciupercile tăiate julienne. Când carnea a devenit brună uniform, se da deoparte într-o cratița, apoi adăugăm ceapă, ardeii, ciupercile, cam două-trei linguri de pastă de tomate sau pasta de ardei și un condiment pe care îl preparam într-un mojar din : sare grunjoasă, chilli uscat, foi de dafin, cimbru uscat, 2-3 caței de usturoi zdrobiți, câteva boabe de piper, chimen şi de coriandru. La toate acestea, se mai pot adăuga cozile de la o legătură de mărar, pe care le putem pune întregi în mojar sau tăiate mărunt direct în cratiță. Se pune cratița la foc mic pentru circa 25min, după care se vor adăuga câțiva căței de usturoi curățați prin zdrobire și un pahar de vin roşu, apoi o mai lăsăm 10-15 min. Se ia de pe foc după ce testăm carnea, dacă s-a fiert.

În același timp, punem la fiert câțiva cartofi albi medii, tăiați cubulețe în apă cu sare, ulei şi câteva bobițe de chimen. După ce au fiert, adăugăm unt, câteva bucățele de brânză sfărâmata și frunze de mărar tocate foarte mărunt. Asezonam cu sare și piper și apoi dăm cartofii prin blender sau îi zdrobim cu paleta specială. Îi lăsam un pic să se răcească pentru a-i putea prelucra mai ușor, apoi întindem piureul consistent pe o folie de aluminiu alimentar, realizând un strat cu grosimea de 1 cm. Peste acesta adăugăm prosciutto sau bacon tăiat subțire și o rulam cu pricepere și cu ajutorul foliei, obținând o ruladă de piure cu umplutură de prosciutto. Aceasta se dă la cuptor (cca 200 grade), la început în folie, vreme de 10 min,  iar apoi deschidem folia până când piureul devine arămiu şi crocant la exterior.

O sugestie de a monta gulașul  o aveţi în fotografie, vă doresc poftă bună şi zile fără proști pe şosele!

Acest articol a fost citit de 2335 ori

Comentarii

comentarii

Angela Tocilă

About Angela Tocilă

Fondator politicstand.com, autor pe blogul propriu și pe platforma Evenimentului Zilei Hydepark și Vocile Dreptei

3 Comments

  1. Alikianos Shenghen

    March 12, 2014 at 1:53 pm

    José Manuel Durão Barroso

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. GAVRILACHE

    March 12, 2014 at 3:49 pm

    Gulasul matale se serveste cu mamaliga sau cu mamaliguta?

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • GAVRILACHE

      March 12, 2014 at 3:51 pm

      Si mai am o nedumerire : Ce cauta,dom’le, Barroso in Bulgaria?

      Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read previous post:
La mulți ani, măică Românie!

”…Dar când a venit iarna peste tine, a căzut o zăpadă grea şi te-a acoperit, iubito, şi ai murit aproape...

Close